Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.
Smog obnażony: jest metoda precyzyjnej analizy składu pyłu zawieszonego
24 maja 2018, 08:32Atmosferyczny pył zawieszony, popularnie zwany smogiem, staje się coraz bardziej uciążliwy. Jego drobiny atakują płuca nie tylko mieszkańców dużych miast. W państwach uprzemysłowionych są obecne dosłownie wszędzie, nawet na obszarach leśnych pozornie odległych od aglomeracji miejskich
Małe rzeki potrzebują pomocy
26 września 2018, 05:4523 września, z okazji Światowego Dnia Rzek, fundacja WWF Polska zainaugurowała rekrutację do ogólnopolskiego programu „Strażnicy rzek WWF”, który docelowo ma chronić dziedzictwo przyrodnicze blisko 150 tysięcy kilometrów polskich rzek
Wszystko dobre, co się dobrze kończy
16 lipca 2009, 20:11Brytyjscy lekarze donoszą o niezwykłych perypetiach pacjentki, której najpierw wszczepiono dodatkowe serce, a następnie po tym, jak konieczne było jego usunięcie, udało się przeżyć dzięki czynności własnego organu. Niezwykłą historię opisuje czasopismo Lancet.
Contrail i inne ciekawostki
10 maja 2010, 10:20Uczestnicy imprezy TechFair 2010 Silicon Valley mieli okazję zwiedzić laboratoria Microsoftu w Krzemowej Dolinie. Zobaczyli tam kilka interesujących technologii przyszłości, nad którymi pracuje gigant z Redmond.
Będą zmiany w sposobie oceny superkomputerów?
27 grudnia 2010, 12:05Pojawienie się chińskiego superkomputera na pierwszym miejscu listy TOP500 nie uszło uwagi samego prezydenta Obamy. W ciągu ostatnich kilku tygodni polityk dwukrotnie o tym wspominał, mówiąc o konieczności utrzymania przez USA technologicznej przewagi nad innymi krajami.
Atrakcyjność na obcasach
20 listopada 2014, 07:38Mężczyźni chętniej pomagają kobietom w butach na wysokich obcasach. Wyniki badań Nicolasa Guéguena z Université de Bretagne-Sud ukazały się w piśmie Archives of Sexual Behavior.
Alkohol spożywamy od milionów lat
5 lutego 2015, 09:23Nowe badania dowodzą, że już przed 10 milionami lat wspólny przodek szympansa, goryla i człowieka mógł trawić alkohol. To oznacza, że alkohol był częścią diety na miliony lat wcześniej, zanim ludzie nauczyli się go wytwarzać. Niewykluczone, że pozwolił na pojawienie się i przetrwanie naszego gatunku.
Ostrzeganie dzięki energii z drzew
25 września 2008, 11:45Badacze z MIT opracowali bardzo interesujące rozwiązanie, które pozwala na rozwiązanie problemów z zasilaniem systemu wczesnego ostrzegania o pożarach lasów.
Klonowanie czarnej trufli
4 grudnia 2008, 11:58Na początku XX wieku Francja zaopatrywała rynek w 1000 ton czarnych trufli rocznie. Obecnie produkcja spadła do zaledwie 40-50 t. Naukowcy zamierzają jednak sklonować cenne grzyby, hodować je przez rok w probówce i dopiero potem umieszczać w naturalnych warunkach. Mają nadzieję, że w ten sposób uda im się odtworzyć zasoby workowców.